Komende concerten

Op vrijdag 3 november 2017 wordt in de Grote Kerk te Almelo om 20.15 uur het volgende concert uitgevoerd:

Sint Joris Mis van Herman Finkers

Mirror of Perfection  van  Richard Blackford

Prayer of St. Francis van Allen Pote

Elegischer Gesang van Ludwig van Beethoven

Orkest: NASKA

Dirigent: Arno Vree

Sopraan: Irma ten Brinke

Bariton: Daniël Hermán Mostert

Kaartverkoop: in de voorverkoop bij de leden van Toonkunst of bij Boekhandel Broekhuis  € 22,50 (jeugdkaarten € 10,00); aan de kerk € 25,00.

Toelichting bij de uit te voeren werken

1. De Sint Jorismis van Herman Finkers

Ooit schreef Herman Finkers spontaan een Agnus Dei, zo vertelt hij op zijn eigen website. Ter gelegenheid van zijn huwelijksinzegening op 15 juni 1990 voltooide hij dit Agnus Dei tot een volledig in het Latijn gezongen mis. Omdat de huwelijksinzegening plaatsvond in de Georgius (Joris-/Sjors-)kerk in Almelo en omdat Joris de patroonheilige is van Almelo, werd de mis aan Joris gewijd. Nog later schreef hij er ook een Credo bij en maakte met derden een bewerking voor koor met een groter ensemble. In de loop der jaren echter groeide zijn behoefte aan een intiemere eigen versie. Hij herschreef zijn mis in een versie voor strijkkwintet, hobo, harp, klavecimbel en koor. De Missa in honorem Sancti Georgii 2.2.

Deze laatste versie wordt nu uitgevoerd door Toonkunst Almelo, in Almelo. Dit zal dan voor de eerste keer zijn, dat hier de mis zal klinken naar de intentie van Finkers zoals hij hem zelf ooit voor ogen had.
Toonkunst Almelo, Het NASKA (Nationaal Symfonisch Kamerorkest) aangevuld met klavecimbel en harp zullen de uitvoering ondersteunen. Irma ten Brinke (sopraan) en Daniël Hermán Mostert vertolken de solistische passages.

2. A ‘Mirror of Perfection’ van de hedendaagse Engelse componist Richard Blackford (Londen, 1954)

Het is een cantate gebaseerd op onbekende gedichten van Franciscus van Assisi, door Blackford op bijzondere wijze op muziek gezet.
Geen vrome verwoording van teksten van een oude heilige maar een oproep van een man die een symbool van hoop blijft in een tijd van spirituele leegheid en culturele neergang .
De cantate bestrijkt een ruim gebied van emoties: van hoop tot wanhoop, van verlangen tot aanvaarding, van liefde tot bitterheid. Een mooi en ontroerend werk, direct aanspreekbaar, een gloedvol pleidooi voor vrede voor de mensheid.
Wie van Rutter’s koormuziek houdt, komt bij dit werk zeker aan zijn trekken!

3. Prayer of St Francis van de componist Allen Pote

Een bewerking voor gemengd koor, en begeleiding met harp.

4. Elegischer Gesang van de componist Ludwig von Beethoven.

Arno Vree, dirigent van Oratoriumkoor Toonkunst Almelo, Januari 2017