Anjeractie 2021

Anjeractie voor en door Toonkunst Almelo

Van 28 mei tot en met 5 juni doet het koor Toonkunst mee aan de jaarlijkse actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In totaal collecteren 1182 organisaties in het hele land om geld op te halen voor lokale cultuur en natuur. De collecte is dit jaar voor de tweede keer mobiel, via appjes, mailtjes en social media. De opbrengst van de actie is voor de organisaties die actievoeren. Toonkunst voert actie om, zodra het coronavirus voldoende onder controle is, de repetities te hervatten voor mooie concerten in 2022, wat het koor en het publiek twee jaar hebben moeten missen.

Oratoriumkoor Toonkunst Almelo is opgericht in 1936 en in al die jaren is uitgegroeid tot een kwalitatief hoogstaand koor met ongeveer tachtig leden afkomstig uit Almelo, Borne, Wierden en omgeving. Toonkunst Almelo stelt zich tot doel de grote koorwerken van onze muziekliteratuur op een zo hoog mogelijk niveau uit te voeren, vaak met orkestbegeleiding. Naast klassieke werken zoals de Messiah van Händel, de Matthäus en Johannes Passion en het Magnificat van Bach, de Requiems van Mozart en Fauré heeft Toonkunst de afgelopen jaren ook modernere werken uitgevoerd. Met onder andere uitvoeringen van de Sint Jorismis van Finkers, de Misa Criolla van Ramirez, het Pater Noster van Vasks, het Dona Nobis Pacem van Vaughan Williams en The Mirror of Perfection van Richard Blackford geeft Toonkunst aan dat zij waarde hecht aan een breed, afwisselend en uitdagend repertoire.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert al sinds 1946 de Anjeractie. Het is de oudste collecte van Nederland. Ieder jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen. Vandaar dat het Cultuurfonds de hele netto opbrengst teruggeeft aan de organisaties die collecteren. Zie ook: cultuurfonds.nl/jaarlijkseactie.