Repetitor

Op woensdag 11 januari 2023 is Roel Praas begonnen als tijdelijke repetitor voor het project Ein deutsches Requiem (Joh. Brahms), waarvan Toonkunst Almelo het concert gaf op 16 april 2023. Vanaf die datum is Roel de vaste repetitor van Toonkunst Almelo. In het verleden hebben Roel en Toonkunst eerder samengewerkt aan een concert, waarbij Roel ook solistisch van zich liet horen. Ook heeft Roel door de jaren heen meermalen ad hoc de repetities begeleid.

Roel Praas werd geboren in 1953 te Haarlem. Hij studeerde piano aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle bij Thom Bollen, waar hij ook zijn solistendiploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Alwin Bär in Amsterdam en Geoffrey Madge in Den Haag. In het buitenland volgde hij cursussen bij Claude Hellfer in Frankrijk en in Oostenrijk bij Ergican Saydam.
Roel Praas is een veel gevraagd pianist voor pianorecitals en geniet bekendheid als begeleider van koren, zangers en instrumentalisten. Hij was o.a. repetitor bij Soli Deo Gloria in Nijverdal en sinds 2010  bij C.O.V. Hosanna in Rijssen.

In het najaar van 2021 maakte hij een tweede CD met pianomuziek van Engelse componisten onder de titel: “Piano impressions” from the British Isles. Deze is ook via Spotify te beluisteren. Eerder maakte hij in 2002 een solo CD met werken van Scarlatti, Schubert en Poulenc.
Sinds 2004 werkt hij samen met de bariton Palle Fuhr Jørgensen.Hun repertoire bestaat uit werken van Franz Schubert, o.a. die Winterreise en programma’s met werken van Engelse en Franse componisten.

Als pianodocent was hij meer dan 40 jaar verbonden aan Kaliber Kunstenschool.